Weerbericht, Weerblog

Extreem droog, en het blijft (tot minstens begin augustus) zomeren

De zomer die we nu meemaken is hoogst uitzonderlijk, en verandering is niet meteen op komst. In tegendeel, de warmste week van de zomer zit er nog aan te komen… Vrijdagnamiddag en zaterdag neemt de buiendreiging tijdelijk toe, al is het onzeker in hoeverre de buien in Vlaanderen tot ontwikkeling zullen kunnen komen. Nadien staat ons een bijzonder warme periode te wachten. Volgens de meeste weercomputers wordt het volgende week tropisch met meerdere dagen temperaturen van 30 °C en meer.

De extreme droogte duurt voorlopig voort. Maandagavond vielen er regionaal enkele buien, maar dat was absoluut niet voldoende om een einde te maken aan de droogte. In Vlaanderen bedraagt het neerslagtekort op grote schaal 180 à 220 mm. Dat is het equivalent van de regen die normaal in 3 maanden tijd valt. Aan het eind van de week is er wel kans op enkele lokale buien, maar voorts blijft het bijzonder droog.

Tropische dagen hebben we deze zomer nog niet geregistreerd (al scheelde het met 29,9 °C op maandag niet veel), maar zomerse dagen hebben we des te meer gehad. Deze zomer hebben we al 34 dagen kregen met temperaturen hoger dan dan 25 °C, dat is al meer dan in de voorgaande jaren, en bovendien staan ons de komende dagen en weken dus nog meer zomerdagen te wachten…

Weersverwachting voor de volgende dagen

Vandaag verschijnen er wat meer stapelwolken, waardoor de zon het wat moeilijker krijgt, maar het blijft overal droog. Maxima rond 25 à 26 °C. 22 °C aan zee. De wind waait meerstal zwak uit het noordwesten.

Donderdag is het opnieuw droog en vrij zonnig met hoge wolkensluiers, en later ook enkele onschuldige stapelwolken. Het wordt warmer met maxima rond 24 °C aan zee, 27 °C in het centrum en mogelijk 29 °C in de Kempen. Er waait een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind.

Vrijdag start zonnig, maar in de loop van de dag verschijnen er meer wolkenvelden en vergroot de buiendreiging vanuit het zuiden. Vooral in de gebieden nabij de Franse grens kunnen er aan het einde van de dag enkele (onweerachtige) buien ontstaan. In Vlaanderen blijft het wellicht op de meeste plaatsen droog, maar dit moeten we de komende dagen zeker blijven opvolgen. In de nacht naar zaterdag zou de kans op een bui of onweer ook in het oosten van Vlaanderen (o.a. in Limburg) groter kunnen worden. Ter hoogte van de buienwolken staat er nauwelijks wind, dus waar een bui tot ontwikkeling kan komen, kan er ook veel neerslag vallen. Hierover de komende dagen meer op de facebookpagina. Ook vrijdag wordt het zomers met temperaturen rond 28 °C.

Op zaterdag trekken er enkele buien van west naar oost doorheen het land. Vooral in de zuidoostelijke landhelft kunnen die buien intens zijn met veel neerslag en kans op onweer. In Vlaanderen gaat het alweer om lokale buien. Heel wat regio’s houden het ook dan droog bij temperaturen rond 26 °C.

Zondag blijft het opnieuw overal droog met zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Maxima rond 20 °C aan zee en rond 25 °C in het binnenland.

Nadien zou wel eens de warmste week van de zomer kunnen aanbreken. Vanaf maandag domineert de zon en wordt het tropisch warm. Het blijft bovendien kurkdroog. Intussen groeien ook de kansen op een hittegolf (5 opeenvolgende dagen met meer dan 25 °C, waarvan 3 dagen meer dan 30 °C).
Mogelijk vergroot de kans op een regen- of onweersbui aan het einde van de volgende week, maar dat blijft gezien de lange termijn uiteraard afwachten. De hoge temperaturen en de zonneschijn zullen de verdamping in ieder geval verder stimuleren, waardoor de droogteproblematiek toeneemt.

Om de droogte te verhelpen zal een lange periode met langdurige regenval nodig zijn. Enkel zo kunnen de grote tekorten in de bodem en in de oppervlaktewateren aangevuld worden. Regelmatig regen op grote schaal in augustus zou de ergste droogte kunnen oplossen, maar dat is niet iets waar vakantiegangers in eigen land op hopen…


Meer info over de weerpluim vindt u hier (klik).

Previous Post Next Post

You Might Also Like